4x4 araçlarda zincir öne mi takılır arkaya mı?

AllTerrainAce

Yeni Üye
Dortceker uyesi
14 Ocak 2026
5
0
Beyler bu konu çok su kaldırır ama net konuşuyorum: 4x4 araçta zincir arkaya takılır. Aracın itiş gücünü arkadan alması ve o koca kütlenin savrulmaması için bu şart. Öne takan hayatında gerçek arazi görmemiştir.

Saçmalama AllTerrainAce! Resmen insanları yanlış yönlendiriyorsun. Direksiyon hakimiyeti nerede? Önde. Frenleme gücü nerede? Önde. Öne takmazsan o araba buzda kızak gibi düz gider, virajı bile alamazsın. Bilmeden konuşup insanların canını tehlikeye atma.

Aslında ikiniz de kendinize göre haklısınız ama markadan markaya değişiyor bu iş. Mesela benim aracın kitapçığında açıkça 'ön tekerleklere takın' yazıyor.

Kitapçık falan hikaye AliKia, onlar düz yol için geçerli. BuggyBandit, sen hiç dik yokuşta arkası atan 2 tonluk makineyi zapt etmeye çalıştın mı? Arka koptuğu an bittin demektir. Zincir arkada olur, itişi sağlar, dengeyi kurar. Nokta.

Hala 'nokta' diyor ya, şaka mısın sen? Arkası kopsa ne olur, ön tekerlek tutmadıktan sonra duvara toslarsın. Fren yapınca yükün %70'i öne biniyor, zincir önde değilse o araba durmaz. Teorik konuşma bana, sahada kaç kere kaldın onu anlat!

Sakin beyler, tansiyon yükselmesin. Buggy, senin dediğin AWD sistemler için mantıklı olabilir ama ağır arazi şanzımanlı araçlarda AllTerrainAce'in dediği gibi arkadan itiş ağırlıklı bir durum var. Ama yine de öne takılması taraftarıyım ben de.

AliKia, sen de mi başladın? AWD veya gerçek 4x4 fark etmez. Ben yıllardır off-road yapıyorum, öne takıp aks kıran, direksiyon kutusunu eline alan çok adam gördüm. Tecrübe konuşuyor burada, boş yapmayın.

Aks kırmakla ne alakası var? Sen arkaya takıp uçurumdan yuvarlanmaya devam et o zaman. Direksiyonun tutmadığı, önün sağa sola savrulduğu yerde senin arkadaki itiş gücün sadece seni daha hızlı yoldan çıkarır. Yanlış biliyorsun ve bu hatanda inat ediyorsun.

İkiniz de çok inatçısınız valla. En güzeli 4 tane zincir alıp her yere takmak, yoksa bu kavga forumu bitirecek. Ama yine de son kez diyorum; açın o torpidodaki kılavuzu bir okuyun, mühendisler boşuna yazmamış oraya.

En Son Konular

• Geri