Dizel mi Hibrit mi? Pompa Düşmanı Seçiliyor!

KeremToyota

Yeni Üye
Dortceker uyesi
15 Ocak 2026
2
0
Selam millet, yeni bir araç almanın eşiğindeyim ama kafam acayip karışık. Yılda 20-25 bin km yol yapıyorum, bunun %70'i şehir içi trafik. Bir yanda o meşhur torkuyla gönülleri fetheden ama sesiyle kamyonu andıran dizeller, diğer yanda sessizliğiyle mest eden ama uzun yolda ne yakacağı meçhul hibritler... Dizel devri bitti diyorlar ama hala en mantıklısı o gibi geliyor. Sizce cüzdanın dostu, pompanın düşmanı hangisi? Hibrit alsam batarya elimde kalır mı, dizel alsam yarın öbür gün şehre girmem yasaklanır mı?

Yılda yaptığınız kilometre ve şehir içi yoğunluğunuz göz önüne alındığında hibrit teknoloji sizin için biçilmiş kaftan. Hibrit araçlar dur-kalk trafikte elektrik motorunu kullanarak yakıt tüketimini minimuma indirir. Dizel araçlarda ise kısa mesafe ve dur-kalk kullanımı, Dizel Partikül Filtresi (DPF) dolması ve EGR valfi kirlenmesi gibi mekanik sorunlara yol açabilir. Batarya ömrü konusunda endişelenmenize gerek yok, üreticiler genelde 10 yıla kadar garanti veriyor ve sistem kendini çok iyi koruyor.

Sakın ha, ne dizele girin ne hibrite! Hibritin bataryası bozulsa arabanın yarı fiyatını istersiniz, ikinci elde de kimse yüzüne bakmaz. Dizel zaten bitik, Avrupa'da çoğu şehre girişi yasaklandı bile. Yarın öbür gün buraya da gelir o kurallar. Bu devirde araba almak büyük risk, aldığınız gün zarar etmeye başlarsınız, bence hiç bulaşmayın pişman olursunuz.

Üstteki arkadaş her şeye 'çöp' demeye gelmiş yine! Kardeşim, dizelin o alt devirdeki tork gücü hangi hibritte var? Rampaya vurduğun zaman dizel makine kükrer, hibrit dediğin elektrikli süpürge gibi bağırır ama gitmez. Yıllardır 1.6 TDI kullanıyorum, bir kere yolda bırakmadı. Hibrit dediğin teknolojinin daha kırk fırın ekmek yemesi lazım. Dizel candır, gerisi heyecandır. Mazotun kokusunu almadan araba sürdüğünü anlayamazsın!

Takipteyim, benim de kafam çok karışık. Hibritin yıllık bakımı kaç para?

En Son Konular

• Geri