KiaX
New member
Yaklaşık bir süredir kullandığım 2019 model Kia Sportage 1.6 CRDi 4x2 DCT aracım hakkında, almayı düşünenlere veya merak edenlere biraz içimi dökmek istedim. Öyle teknik verileri internetten kopyalayıp yapıştırmayacağım, direkt bir "binici" gözüyle artısını eksisini anlatayım diyorum.
Dürüst olayım, ilk başta tasarımı cezbetti. O "kaplan burnu" dedikleri ön ızgara ve yüksek duruşu trafikte gerçekten kendini belli ediyor. Bu sınıfta çok alternatif var (Tucson, Qashqai vs.) ama Sportage’ın malzeme kalitesi bana bir tık daha tok geldi.
Aracın kalbi 136 beygirlik dizel motor. Performans olarak "uçuruyor" diyemem ama "yolda bırakıyor" da dedirtmiyor. Özellikle sollamalara çıkarken o torku hissediyorsunuz.
Dürüst olayım, ilk başta tasarımı cezbetti. O "kaplan burnu" dedikleri ön ızgara ve yüksek duruşu trafikte gerçekten kendini belli ediyor. Bu sınıfta çok alternatif var (Tucson, Qashqai vs.) ama Sportage’ın malzeme kalitesi bana bir tık daha tok geldi.
Aracın kalbi 136 beygirlik dizel motor. Performans olarak "uçuruyor" diyemem ama "yolda bırakıyor" da dedirtmiyor. Özellikle sollamalara çıkarken o torku hissediyorsunuz.
- Şanzıman: Çift kavramalı (DCT) şanzıman vites geçişlerinde çok seri, hiç hissettirmiyor. Ama İstanbul gibi dur-kalk trafiği bol bir yerdeyseniz biraz nazlı olabiliyor; çok ısınmasın diye bazen manuel modda kullanmak veya arayı açarak gitmekte fayda var.
Yakıt Durumu (Dürüst Olalım!)
"Dizel bu, koklar" diye bekleyenler varsa baştan uyarayım: Sportage pek koklamıyor. Şehir içi trafiğinde 7.5 - 8.5 litreleri görmeniz çok olası. Uzun yolda 100-110 km/s sabit giderseniz 5.5 - 6 litrelere düşüyor ama genel ortalamam genelde 7.5 civarında geziyor. SUV ağırlığı ve heybeti düşünülünce aslında normal ama yine de ufak bir not olarak kalsın.Konfor ve İç Mekan
İçerideki yumuşak plastik kullanımı ve tuşların yerleşimi çok ergonomik. Dokunmatik ekranın hızı ve Apple CarPlay/Android Auto desteği can kurtarıyor.- Yol Sesi: İzolasyonu genel olarak başarılı ama yüksek hızlarda (120-130'dan sonra) dikiz aynalarından ufak bir rüzgar sesi alabiliyor.
- Süspansiyon: Biraz sert karakterli. Yol tutuşuna katkısı büyük ama derin çukurlarda "ben buradayım" diyor.
Sevmediğim Yanları / Eksileri
- Start-Stop: Bazen çok zamansız devreye giriyor, ben biner binmez kapatanlardanım.
- Bagaj: Sınıfına göre fena değil ama çocuklu aileler için o devasa bebek arabalarıyla biraz "tetris" oynamanız gerekebilir.