Renault Austral ile 4 Yıl ve 80.000 Kilometre: Bir Uzun Dönem Kullanıcı Deneyimi

Ranger_Raptor

Yeni Üye
Dortceker uyesi
14 Ocak 2026
7
1
Renault Austral maceram yaklaşık 1 yıl önce, markanın SUV segmentindeki büyük dönüşümünün ilk meyvelerini merak ederek başladı. Esprit Alpine donanım paketiyle ve 200 beygirlik E-Tech Full Hybrid motor seçeneğiyle satın aldığım bu araçta bugün itibarıyla 80.000 kilometreyi devirmiş bir kullanıcı olarak, deneyimlerimi tüm şeffaflığıyla paylaşmak istiyorum.

İlk olarak aracın dış tasarımından ve malzeme kalitesinden bahsetmek gerekirse; . Saten mat gri renk seçeneği görsel olarak büyüleyici olsa da, dört yılın sonunda söyleyebilirim ki bakımı ve olası çiziklerdeki onarımı oldukça hassas bir süreç gerektiriyor. Ancak aracın gövde panellerindeki işçilik ve boya kalitesi, geçen binlerce kilometreye ve farklı hava koşullarına rağmen ilk günkü parlaklığını korumayı başardı.

İç mekana adım attığınızda sizi karşılayan OpenR Link sistemi, bu aracın kalbi diyebilirim. Google Automotive işletim sistemiyle entegre çalışan bu ekranlar, 1 yıl geçmesine rağmen akıcılığından hiçbir şey kaybetmedi. Birçok rakibinde gördüğümüz sistem hantallaşması Austral'da yaşanmadı. Google Haritalar'ın doğrudan gösterge panelinde çalışması ve Spotify gibi uygulamaların telefondan bağımsız bir şekilde sistem içinde yer alması, sürüş konforunu bambaşka bir seviyeye taşıyor.
İç mekan malzemelerinde kullanılan Alcantara ve deri karışımı döşemeler, özellikle sürücü koltuğunun yan desteklerinde hafif bir kullanım izi gösterse de, dikişlerde atma veya kumaşta tüylenme gibi sorunlarla karşılaşmadım. K

Sürüş dinamikleri ve 4Control Advanced sistemine ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Arka tekerleklerin 5 dereceye kadar dönebilmesi, 4.5 metrelik bu SUV'un dar şehir içi sokaklarında bir Clio çevikliğinde hareket etmesini sağlıyor. 10.1 metrelik dönüş çapı, kapalı otoparklarda ve dar manevralarda hayat kurtarıcı bir özellik. Uzun yolda ise yüksek hızlarda arka tekerleklerin önlerle aynı yöne dönmesi, şerit değişimlerindeki stabiliteyi inanılmaz artırıyor. 200 beygirlik Full Hybrid sistemin performansı hala tatmin edici. Elektrikli motordan benzinli motora geçişler hala oldukça pürüzsüz. Şehir içinde %80'e varan elektrikli sürüş vaadini dört yıl boyunca İstanbul trafiğinde test ettim ve evet, özellikle dur-kalk trafikte yakıt tüketimini 4.8 ile 5.2 litre bandında tutmak gerçekten mümkün. Otoyol sürüşlerinde 120-130 km/s hızlarda tüketim 6.5 litrelere çıksa da, bir SUV için bu rakamlar oldukça makul.

Konfor tarafında, çok kollu arka süspansiyon ve 4Control kombinasyonu yol tutuşu iyileştirirken sürüşün biraz sertleşmesine neden oluyor. 20 inçlik jantlar estetik olarak harika görünse de, yoldaki küçük pürüzleri kabine biraz fazla hissettirebiliyor. Eğer konfor odaklı bir kullanıcıysanız, 19 inçlik jantların daha mantıklı bir tercih olabileceğini söyleyebilirim. Bagaj hacmi ise kayar arka koltuklar sayesinde büyük bir esneklik sunuyor. Çocuklu bir aile olarak, tatile giderken koltukları ileri kaydırıp bagaj hacmini 500 litrenin üzerine çıkarmak bizim için vazgeçilmez bir özellik oldu. Matrix LED Vision farların gece sürüşündeki performansı ise hala sınıfının en iyilerinden biri; karşıdan gelen sürücüyü rahatsız etmeden yolu adeta gündüze çevirmesi güven verici.

Sonuç olarak, Renault Austral modern teknolojisi, düşük yakıt tüketimi ve muazzam manevra kabiliyetiyle geçen dört yılın ardından hala gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir model. Eğer hem teknolojik hem de ekonomik bir C-SUV arayışındaysanız, Austral'ın sunduğu paket hala çok güçlü.

En Son Konular

• Geri