AdBlue iptali muayeneden geçer mi? Zararları nelerdir?

Hakan_V8

Yeni Üye
Dortceker uyesi
22 Ocak 2026
8
0
Selamlar herkese, 2018 model dizel aracımda AdBlue arızası verdi, servis pompa değişimi için 45 bin TL fiyat çekti. Sanayideki ustalar 'hiç uğraşma, direkt yazılımla iptal edelim kurtul' diyorlar. Aranızda AdBlue iptal ettiren var mı? Muayenede emisyondan kalır mıyız ya da motora, partikül filtresine bir zararı olur mu? Tecrübesi olanlar paylaşırsa çok sevinirim.

Hocam geçmiş olsun, Peugeot-Citroen grubunda bu dert bitmiyor maalesef. Ben 1 yıl önce iptal ettirdim, şu ana kadar ne bir lamba yandı ne de çekişten düştü. Muayeneden de geçen ay sıkıntısız geçtim, emisyon değerleri sınırda da olsa kurtarıyor.

Muayenede şu an için cihazı bağlayıp AdBlue aktif mi diye bakmıyorlar, sadece arıza lambası yanıyor mu ona bakıyorlar. Yazılımla kapattırdığında lamba söndüğü için kusursuz geçersin ama ileride sistem değişirse ne olur orası meçhul.

Bence iptal ettirme derim. AdBlue sistemi sadece çevreyi korumak için değil, egzoz sıcaklığını ve partikül filtresinin dolma hızını da dolaylı yoldan etkiliyor. İptalden sonra DPF daha çabuk dolmaya başlayabilir, bu sefer de onunla uğraşırsın.

Hocam iyi bir yazılımcı bulursan hiçbir sorun olmaz. Ben emülatör taktırdım, beyin sistem hala çalışıyor sanıyor. Ne motor sağlığı bozuldu ne de yakıt arttı. Servislerin o fahiş fiyatlarını ödemeye gerek yok bence.

Arkadaşlar çevre konusunu da düşünmek lazım. Bu sistem egzozdan çıkan zehirli NOx gazlarını temizliyor. İptal ettirdiğinizde araç bildiğin eski model kamyonlar gibi hava kirletiyor. Tamir kitleri var, daha ucuza halledilebiliyor, bir araştırın isterseniz.

Benim aracımda da iptal vardı, geçen muayenede emisyon ölçümünde değerler yüksek çıktı, zor geçirdiler. Sanırım yazılımın kalitesine göre değişiyor bu durum. Eğer yazılım kalitesizse araç çiğ yakıt atabiliyor, o da partikülü tıkıyor.

Sonuç olarak şu anki mevzuatta muayeneden geçersin, usta işini biliyorsa motora da bir şey olmaz. Ama yarın bir gün emisyon kuralları Avrupa'daki gibi sıkılaşırsa, o zaman sistemi geri açtırmak için yine o paraları harcamak zorunda kalabilirsin, iyi düşün.

En Son Konular

• Geri