Araç üstü çadır rüzgar sesi yapıyor mu, yakıtı ne kadar artırır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kadir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kadir

Yeni Üye
Dortceker uyesi
15 Ocak 2026
4
0
Selamlar herkese, kamp işine merak saldım ve bir araç üstü çadır almayı düşünüyorum ama kafamda bazı soru işaretleri var. Bu çadırlar uzun yolda çok rüzgar sesi yapıyor mu? Bir de yakıt tüketimini ne kadar etkiliyor? Aracı çok yorar mı, tecrübesi olanlar paylaşabilir mi?

Hocam hoş geldin aramıza. Ben yaklaşık 2 senedir hard shell model kullanıyorum. 100-110 km hızı geçmezsen ses makul ama 120'den sonra içeride fırtına kopuyor gibi hissedebilirsin. Yakıt konusunda da benim SUV araçta net 1.5 litre artış oldu, bilgin olsun.

Soft shell denilen bez kaplı modellerde rüzgar sesi daha fazla olur, branda rüzgarda 'pat pat' diye vurur. Eğer bütçen varsa fiber kapaklı olanlara bak derim, onlar daha aerodinamik. Yakıtı her türlü etkiler ama o özgürlüğe değer bence.

Ben sırf o ses yüzünden ön tarafa rüzgar saptırıcı (wind deflector) yaptırdım, sesi bayağı kesti. Yakıt artışı bende 1 litre civarı. Aracı yormasından ziyade virajlarda biraz daha dikkatli olman gerekiyor, aracın ağırlık merkezi yukarı kaydığı için biraz daha fazla yatma yapıyor.

Valla ben bir sezon kullandım ve söktüm. Özellikle rüzgarlı havalarda viyak viyak ötüyor tepede. Yakıtı da benim küçük motorlu araçta 2 litreye yakın artırdı. Eğer çok sık kampa gitmiyorsan o zahmete ve sese değmez, bagajda yer varsa yerden devam et derim.

Bağlantı aparatlarını ve merdiveni çok iyi sabitlemen lazım. Bazen sesin kaynağı çadırın kendisi değil, gevşek kalan bir vida veya boşta sallanan bir gergidir. Ben gayet memnunum, kamp alanına gidince 2 dakikada evi kurmanın rahatlığı hiçbir şeyde yok.

Yakıt konusuna çok takılma derim, sonuçta tepede kocaman bir kütle taşıyorsun. Ama ses olayı bazen can sıkıcı olabiliyor. Müziğin sesini biraz açınca o da duyulmuyor zaten. Alacaksan kaliteli bir ara atkı almayı unutma, asıl sesi bazen kalitesiz atkılar yapıyor.

En Son Konular

• Geri