Değerli otomobil severler ve forum üyeleri, bugün sizlere 2020 yılının başında bayiden sıfır kilometre olarak teslim aldığım ve geride bıraktığımız dört yıllık süreçte seksen bin kilometreyi devirdiğim Citroen C3 Aircross aracım hakkında edindiğim tüm tecrübeleri en ince ayrıntısına kadar aktaracağım. Bu inceleme, aracın sadece ilk sürüş heyecanını değil, zaman içerisindeki yıpranma payını, servis maliyetlerini ve gerçek kullanım alışkanlıklarını içermektedir.
İlk olarak aracın tasarım ve dış görünüşünden bahsetmek gerekirse; dört yıl geçmesine rağmen aracın tasarımı hala güncelliğini koruyor. Renkli tavan rayları ve ön far yapısı, otomobili rakiplerinden ayıran en büyük özellikler arasında. Boya kalitesi konusunda başlangıçta şüphelerim olsa da, düzenli yıkama ve yılda bir kez yapılan koruma işlemleri sayesinde hala ilk günkü parlaklığını koruyor. Yerden yüksek yapısı, şehir içindeki yüksek kaldırımlara yanaşırken veya hafif arazi yollarına girdiğimde büyük bir güven veriyor.
İç mekan genişliği ve kullanışlılık, bu aracın en iddialı olduğu alan. 1.2 litrelik aşırı beslemeli motorun kompakt yapısı sayesinde kabin içerisine çok geniş bir alan kalmış. Özellikle arka koltukların on beş santimetreye kadar ileri ve geri kayabiliyor olması, bagaj hacmi ile diz mesafesi arasında seçim yapmanıza olanak tanıyor. Bu özellik, dört yıllık kullanımım boyunca kamp malzemelerimi taşırken veya uzun aile yolculuklarında hayat kurtarıcı oldu. Koltukların 'Gelişmiş Konfor' teknolojisi ile üretilmiş olması, yumuşak bir ev koltuğu hissi veriyor ancak uzun yollarda bel desteğinin bir miktar eksikliğini hissedebilirsiniz. Malzeme kalitesi ise sınıfının gerektirdiği üzere sert plastik ağırlıklı; ancak bu plastikler aradan geçen dört yıla rağmen herhangi bir trim sesi veya gıcırtı yapmadı.
Motor ve şanzıman uyumu konusuna gelecek olursak; 130 beygir gücündeki üç silindirli motor, tam otomatik altı ileri şanzıman ile harika bir uyum içerisinde çalışıyor. Alt devirlerde sunduğu yüksek döndürme kuvveti sayesinde araç oldukça atak. Şehir içi trafikte dur-kalk yaparken şanzıman sarsıntısız geçişler sağlıyor. Dört yıl boyunca motorla ilgili hiçbir mekanik arıza yaşamadım. Ancak, bu motorların meşhur yağlı triger kayışı sistemine dikkat etmek gerekiyor. Bakımlarını her zaman yetkili serviste, doğru yağ numarasını kullanarak yaptırdım. Eğer bu konuya dikkat etmezseniz, kayışın ufalanması sonucu yağ pompasının tıkanması gibi büyük sorunlar yaşayabileceğinizi biliyorum; bu yüzden bakım aralıklarını hiç aksatmadım.
Sürüş konforu ve yol tutuş dengesinde ise Citroen, yumuşak bir karakter sergiliyor. Süspansiyon sistemi küçük çukurları ve yol bozukluklarını harika bir şekilde emiyor. Ancak bu yumuşaklığın bir getirisi olarak, hızlı girilen virajlarda gövde salınımı hissedilir düzeyde artıyor. Bu bir yarış otomobili değil, bir aile aracı; bu yüzden sürüş stilinizi buna göre ayarladığınızda son derece huzurlu yolculuklar yapabiliyorsunuz. Ses yalıtımı konusunda ise yüz yirmi kilometre hızın üzerine çıkıldığında aynalardan gelen rüzgar sesini duymaya başlıyorsunuz, ancak motor sesi kabine oldukça az yansıyor.
Yakıt tüketimi verilerim ise şöyle: İstanbul'un yoğun trafiğinde ortalama yedi buçuk litre civarında dolaşırken, uzun yolda doksan-yüz kilometre sabit hızla beş buçuk litrelere kadar düşebiliyorum. Seksen bin kilometrelik genel ortalamam ise altı nokta sekiz litre olarak kayıtlara geçti. Bu hacimdeki ve bu ağırlıktaki bir araç için gayet makul değerler olduğunu düşünüyorum.
Sonuç olarak, Citroen C3 Aircross; geniş iç hacmi, modüler yapısı ve konfor odaklı sürüşüyle küçük sınıf bir aile aracı arayanlar için hala çok mantıklı bir seçenek. Teknolojik donanım olarak çoklu ortam ekranının hızı günümüz standartlarının biraz gerisinde kalsa da, sunduğu diğer artı özellikler bu durumu telafi ediyor. Dört yıllık birlikteliğimizin sonunda şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; bakımlarını zamanında yaptığınız sürece sizi üzmeyecek, karakteri olan bir otomobil. Eğer beklentiniz hız ve sert viraj performansı değil de konfor ve genişlik ise doğru adrestesiniz.
Moderatör tarafında düzenlendi: