Duster mı Vitara mı? Şanzıman Isınma Rezaleti Kimde?

Daciacı

Yeni Üye
Dortceker uyesi
12 Ocak 2026
8
3
Arkadaşlar selam, yeni bir Duster EDC aldım ama herkes 'şanzıman ısınır yolda kalırsın' diyor. Vitara AllGrip kullananlar da 'bizimki gerçek 4x4' diye hava atıyor. Hangi şanzıman daha çok rezalet çıkarıyor? Gerçekten off-road yaparken veya yoğun trafikte ısınma uyarısı alan var mı? Kimse yoğurdum ekşi demiyor, dürüstçe tartışalım.

Bak kardeşim, Duster'daki EDC çift kavramadır. Dur-kalk trafikte veya kumda yarım debriyaj yaparsan balatayı yakarsın, uyarı verir. Vitara'daki tam otomatik tork konvertörlüdür, kolay kolay ısınma yapmaz ama onun da AllGrip sistemi çok zorlarsan elektromanyetik kavramayı korumaya alır. İkisi farklı teknolojiler, karıştırmayın bunları.

Hangisini alırsan al, bugün bir şanzıman revizyonu kaç para haberiniz var mı? EDC beyni bozulsa 60-70 binlik olursun. Vitara'nın parçası zaten Japonya'dan dolarla geliyor. İkisi de masraf kapısı, en iyisi eski usül manuel 4x4 devam etmek. Elektronik arttıkça dert artıyor.

Ben şehir içinde Vitara kullanıyorum, vites geçişlerini hissetmiyorum bile. Duster gibi küt küt vurmuyor. Şanzıman ısınması falan da hiç yaşamadım, kaldırımlara çıkarken veya dik rampalarda gayet stabil. Şehirli SUV dediğin konforlu olur, Vitara bu konuda önde.

Ya bırakın bu işleri! Araziye gireceksen Duster 4x4 manuel alacaksın, kilidi takacaksın, bak bakalım kim kalıyor yolda. EDC zaten arazi şanzımanı değil, otoyol vitesi. Vitara dediğin yükseltilmiş hatchback, araziye girince şanzıman değil her yeri titriyor arabanın.

Beyler ben yeni alacağım da, şimdi Duster ile yaylaya çıksam yolda kalır mıyım? Isınma uyarısı verince araba tamamen duruyor mu yoksa yola devam edebiliyor muyuz? Çok korkuttunuz beni, altımızda kalmasın araç.

Fiyat performans olarak bakarsan Duster ezer geçer. Vitara'ya o parayı vereceğime gider Duster'ın en dolusunu alırım, üstüne de vinç, yükseltme kiti, AT lastik takarım. Isınırsa da kenara çeker soğumasını bekleriz, aradaki 300-400 bin TL farka değer.

Japon mühendisliği diye bir gerçek var. Vitara'nın 6 ileri otomatiği taş gibidir, Aisin şanzımandır o. Duster dediğin Renault parçalarıyla toplanmış, her yerinden trim sesi gelen bir araç. Şanzıman ısınması Duster'ın kronik sorunudur, kimse aksini iddia etmesin.

Teknik konuşalım; Vitara'daki 4 modlu AllGrip sistemi merkezi kavrama üzerinden tork dağıtır. Uzun süreli patinajda o kavrama ısınır ve sistem kendini 2WD moduna çeker. Duster EDC ise vites dişli grubundaki çift kavramanın aşırı ısınmasından hata verir. Ağır off-road yapacaksanız ikisi de üzebilir, ancak Duster manuel 4x4'ün mekanik dayanımı hepsinden yüksektir.

Valla ikinci el piyasasına bakın, hangisi daha hızlı satılıyor? Duster her zaman nakit para demektir. Şanzıman ısınsa da soğusa da bu ülkede Duster gerçeği var. Vitara biraz daha butik kalıyor, parçasını bulmak dert, ustasını bulmak ayrı dert.

En Son Konular

• Geri