Off-road Yükseltme Kiti ve AT Lastik Çıkmazı: 2026 Deneyimlerim ve Tavsiye Arayışım

MaviTufan

Yeni Üye
Dortceker uyesi
15 Ocak 2026
2
0
Selam dostlar, sonunda hayalimdeki 4x4'ü garaja çektim ama ilk hafta sonu doğa kaçamağında altını vurmadık yer bırakmadım. Standart yükseklik ve fabrikasyon lastikler maalesef bizim buraların çamuruyla, kayasıyla baş edemiyor. Daha önce eski aracımda ucuz spacer (get) kullanarak yükseltme yapmıştım ama hem konforu mahvetmiştim hem de aksları zorlamıştım; bu sefer aynı hataya düşmek istemiyorum. 2026 yılı itibarıyla piyasadaki yeni nesil coilover sistemlerini ve özellikle yeni çıkan BFGoodrich KO3 serisi gibi AT lastikleri araştırıyorum. Hem günlük kullanımda asfaltta baş ağrıtmayacak hem de hafta sonu 'buradan geçemeyiz' dedirtmeyecek bir kombinasyon peşindeyim. Sizce 2 inç mi yoksa 3 inç mi daha mantıklı? Tecrübesi olanlar, 'sakın şu markaya bulaşma' ya da 'şu set tam bir fiyat/performans canavarı' diyenleri bekliyorum.

2026 model bir araçta off-road modifiyesine giriyorsan 'get' dediğimiz basit yükseltme takozlarından uzak durmalısın. Sadece yayları yükseltirsen amortisörlerin çalışma aralığı (strok) kısalır ve en küçük çukurda 'kütleme' yapar.

En sağlıklısı, aracın ağırlık merkezini ve süspansiyon geometrisini bozmayan, ayarlı amortisör ve helezon içeren komple kitlerdir.

AT lastik seçiminde ise 265/70/17 gibi standart dışı ölçülere çıkacaksan, tam tur dönüşlerde davlumbaza sürtme yapmaması için 'offset'li jant veya kaliteli bir flanş (spacer) kullanman şart. Ayrıca yükseltme sonrası aks açılarının (CV joint) aşırı dikleşmediğinden ve fren hortumlarının gerilmediğinden emin olmalısın. İşlem bittikten sonra mutlaka profesyonel bir rot-balans servisinde kamber ve kaster ayarlarını yaptır, yoksa araç yolda gezme yapar.

En Son Konular

• Geri