Renault Captur 1.3 Turbo Yağ Yakma Sorunu

SuvSever33

Yeni Üye
Dortceker uyesi
15 Ocak 2026
5
1
Hocalarım, ben bir Renault Captur 1.3 turbo sahibi olarak son zamanlarda aracımın yağ yakıyor olduğunu fark ettim. Aracımı düzenli olarak bakımları yapılmaktadır. Ancaktüm önlemlere rağmen yağ yakma sorunu devam etmektedir. Aracımı kullanırken yağ lambası yanmıyor ancak düzenli olarak yağ seviyesini kontrol ettiğimde bir miktar azalma olduğunu görüyorum. Bu durumdan oldukça rahatsız olduğum için yardımınıza ihtiyacım var. Yaşadığım bu sorunun nedenleri ve çözüm önerileri hakkında bilgi paylaşmanızı rica ederim.

Selam hocam Captur'daki 1.3 TCe motor aslında Mercedes ile ortak geliştirilen sağlam bir ünitedir ancak yağ eksiltme şikayetiyle birkaç sebepten karşılaşabiliriz. Öncelikle bu araçlarda mutlaka 'RN17' onaylı, uygun viskoziteli (genelde 5W-30) tam sentetik yağ kullanıldığından emin olmalısın; yanlış yağ ince gelip buharlaşma yapar.

Teknik olarak;
1- Turbo millerinden emmeye yağ basıp basmadığını kontrol etmeliyiz.
2- PCV (Karter Havalandırma) valfi arızalıysa yağ buharını motora fazla gönderip yaktırabilir.
3- Çok düşük ihtimal ama segmanların durumunu anlamak için kompresyon testi yapılması gerekir.
Eğer egzozda mavi duman yoksa kaçak ihtimalini de değerlendirmek lazım. Aracını bir servise çekip bilgisayarlı arıza tespiti ve kaçak kontrolü yaptırmanı öneririm. Geçmiş olsun.

En Son Konular

• Geri