Karda ve Buzda 4x4 Sürüşü: Şu ESP Düğmesine Basmalı mıyız?

KayaKrali

Yeni Üye
Dortceker uyesi
15 Ocak 2026
1
0
Selam dostlar, geçen hafta başımdan geçen bir olayı paylaşmak ve sizin de fikrinizi almak istiyorum. Karadeniz'in dik ve karlı yollarında 4x4 aracımla ilerlerken bir rampada kaldım. Altımda canavar gibi makine var ama gaza bastıkça araç sanki kendini kilitliyor, motor devri düşüyor ve lastikler dönmek istese de sistem buna izin vermiyordu.

O an 'ESP'yi kapat' uyarısı aklıma geldi. Düğmeye bastığım an lastikler karı kazımaya başladı, devir yükseldi ve o dik rampayı sanki düz yoldaymışım gibi tırmandım. Ama düzlüğe çıkıp biraz hızlanınca araba en ufak harekette arkasını salmaya başladı, açıkçası bir an korktum.

Şimdi asıl sorum şu: "Bu ESP'yi tam olarak ne zaman kapatmalı, ne zaman açık tutmalıyız?"

Derin karda pati çekmek hayat kurtarıyor ama buzlu yolda ESP'yi kapatmak intihar mı? Tecrübeli arkadaşlar bir el atsın, zincir takmadan önce bu işin inceliklerini beraber çözelim.

Selamlar,

Karda ve buzda ESP (ESC) düğmesi her zaman açık kalmaz. Kural şudur: Eğer derin karda saplandıysan, aracın kara gömüldüyse veya çok kaygan bir rampada kalkış yapmaya çalışıyorsan ESP'yi kapatmalısın. Çünkü ESP, tekerleğin boşa döndüğünü algıladığı an motor gücünü keser ve seni olduğun yere çiviler; oysa o an biraz patinaj çekip karı eşelemen ve tutunacak zemin bulman gerekir.
Ancak aracın ivme kazandıktan ve normal seyir hızına çıktıktan sonra ESP'yi mutlaka geri açmalısın; yüksek hızda savrulmanı önleyecek en büyük yardımcın odur.

Unutma, 4x4 sistem seni sadece kalkışta ve tırmanışta kurtarır, fren mesafesinde 4x2 araçla aynısın. Lastiğin kabaksa sistemin kralı olsa fayda etmez. hayırlı yolculuklar.

En Son Konular

• Geri