Geçen kış Bolu taraflarına bir hafta sonu kaçamağı yapalım dedik, ama bizim devasa elektrikli SUV ( TORRES EVX) resmen 'üşüdü'. Yola çıktığımızda %90 olan şarjın, hava -5 dereceye düştüğü an nasıl mum gibi eridiğini görünce içimi bir korku kapladı; menzil 400 km'den bir anda 250'ye düşecekmiş gibi hissettirdi. O an anladım ki soğuk hava elektrikli araçların en büyük düşmanı. Peki, ne mi yaptım? Hemen öğrendiğim o altın kuralları devreye soktum. Öncelikle aracı şarjdayken önceden ısıtmanın (pre-conditioning) hayati olduğunu yaşayarak öğrendim; bu sayede batarya yola sıcak başlıyor. Klimayı 24 dereceye köklemek yerine koltuk ve direksiyon ısıtmasını kullandım, çünkü bu yöntem çok daha az enerji harcıyor. Ayrıca rejeneratif frenleme soğukta tam kapasite çalışmayabiliyor, buna hazırlıklı olmak lazım. Hızımı biraz sabitleyip agresif sürüşten kaçınınca menzil kaybını kontrol altına almayı başardım. Eğer siz de kışın yolda kalmak istemiyorsanız, bataryayı sıcak tutmayı ve enerjiyi akıllıca yönetmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Tecrübe konuşuyor; o menzil aslında kaybolmuyor, sadece biraz şefkat bekliyor!