Dizel araçlarda kışın mazot donması nasıl engellenir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Cem35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Cem35

Yeni Üye
Dortceker uyesi
15 Ocak 2026
5
1
Selamlar arkadaşlar, Erzurum'da yaşıyorum ve bu sabah dondurucu soğukta dizel arabam çalışmadı. Usta mazotun donmuş olabileceğini söyledi. Daha önce başına gelen var mı? Kışın bu donma olayını kesin nasıl çözeriz? Arabayı yeni aldım, acemiyim bu konularda.

Geçmiş olsun hocam, Erzurum ayazı şakaya gelmez. En garantisi depoyu her zaman full tutmak. Depoda ne kadar çok hava boşluğu olursa nemden dolayı donma o kadar kolay oluyor. Bir de mutlaka bilindik istasyonlardan 'kışlık mazot' aldığından emin ol.

Eski usul kamyoncular mazota az miktar benzin karıştırır derler ama sakın deneme, yeni nesil motorların enjektörlerini eline alırsın. Kaliteli markaların (Wurth, Liqui Moly gibi) donma önleyici mazot katkıları var, onlardan kullanmanı öneririm.

Buna ek olarak mazot filtresini en son ne zaman değiştirdin? Filtrede su biriktiyse o da donar. Kışa girmeden önce mutlaka filtre bakımı yaptırmak lazım. Şu an donduysa da sıcak su falan dökme sakın, çatlatırsın bir yerleri.

Hocam imkanın varsa kapalı otopark en büyük çözüm ama yoksa da arabanın ön tarafını rüzgar almayacak şekilde kuytuya çekmek bile fark ediyor. Rüzgar soğuğu çok daha hızlı donduruyor sistemi.

Valla ben Sivas'ta yaşıyorum, bizde de durum aynı. Ben her kış başına depoya katkı koyuyorum, bir de arabanın üzerine battaniye, branda ne bulursam örtüyorum motor bölümüne gelecek şekilde. Gece ayazını bir nebze kırıyor.

Mazot pompasını ve boruları kontrol ettir bir de. Eğer sistemde hava varsa veya kaçak sızıntı durumu söz konusuysa donma daha çabuk gerçekleşiyor. Bir de akünün durumu iyidir umarım, bazen dondu zannediyoruz ama akü soğuktan marş basamıyor.

Hocam en temizi kaliteli yakıt, kaliteli katkı maddesi ve bakımlı bir mazot filtresi. Eğer çok zorlanırsan bazı araçlara sonradan yakıt ısıtıcı sistemler takılabiliyor, Erzurum gibi bir yerde o masrafa değer bence.

En Son Konular

• Geri