• 📢 Sitemize Moderatör ( Sorumlu ) Alınacaktır.. Konu hakkında bilgi ve başvuru için TIKLAYIN

Kadınlar için Offroad

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Damla
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Damla

Yeni Üye
Dortceker uyesi
Forumda genelde abilerimizin, beylerin teknik muhabbetlerini, "hangi vinci alsam, diferansiyeli mi kilitlesem, hangi yükseltme kitini taksam" tartışmalarını her gün büyük bir keyifle okuyorum. Gerçekten buradan çok şey öğreniyoruz. Ama fark ettim ki, bizim cepheden, yani kadınların gözünden bu çamurlu ve engebeli dünyaya pek bakılmamış. Yıllardır süregelen "Off-road erkek işidir, kadınlar en fazla sağ koltukta muavin olur, çay kahve yapar" tabusunu yıkmanın vakti geldi de geçiyor bence!

Ben de bu işe gönül vermiş, çamura bulanmaktan zevk alan bir kadın off-road sevdalısı olarak klavyenin başına geçmek istedim. Bu yazı, içten içe bu işe merak salan, "Acaba ben de yapabilir miyim?" diyen hemcinslerim ve eşini/kız arkadaşını o direksiyona geçirmeye ikna etmek isteyen beyler için samimi bir rehber olsun. Çayınız kahveniz hazırsa, hanımlar direksiyona geçiyor, kemerleri bağlayın!

1. Kaba Kuvvet Değil, Zeka ve Teknik İşidir
Biz kadınların off-road konusunda yaşadığı en büyük önyargı, direksiyonu çevirmek veya o devasa araçları arazide zapt etmek için yoğun bir kas gücü gerektiği yanılgısıdır. Arkadaşlar, araçlarımızda hidrolik direksiyon diye bir icat var! Off-road, bilek gücüyle değil; tamamen zeka, sabır, öngörü ve teknikle yapılan bir doğa sporudur.

Hangi taşa nereden basacağınızı bilmek, engelin açısını doğru okumak ve gaz pedalına ne kadar narin dokunacağınızı hissetmek kaba kuvvetten çok daha önemlidir. İnanın bana, biz kadınların doğuştan gelen o ince motor becerileri, dikkat seviyesi ve detaycılığı arazide inanılmaz bir avantaja dönüşüyor. Araziyi "okumayı" bir kez çözdüğünüzde, sırf gaza basıp kaba kuvvetle engeli aşmaya çalışan o kaslı abilerin battığı çamurdan, adeta süzülerek geçmenin keyfi gerçekten paha biçilemez!

2. Devasa Araçlar Gözünüzü Korkutmasın: Doğru Araç Seçimi
İlk defa araziye çıkacaksanız, gidip hemen 35-37 inç lastikli, devasa bir pikap veya tank gibi bir SUV almak zorunda değilsiniz (eşinizin aracı böyleyse o ayrı tabii). Şahsen ben kompakt araçların kadınlar ve bu işe yeni başlayan herkes için harika birer başlangıç olduğuna inanıyorum.

Bir Suzuki Jimny'nin o tatlı kıvraklığı, bir Lada Niva'nın inatçı yapısı veya kısa şase bir aracın kontrol edilebilirliği insana inanılmaz bir güven veriyor. Manevra kabiliyeti yüksek, dış boyutlarına tam anlamıyla hakim olabildiğiniz bir araç, arazide panik yapmanızı engeller. Dar bir orman yoluna girdiğinizde "Acaba sağ çamurluk ağaca sürter mi, dönüşü kurtarır mıyım?" stresini yaşamazsınız. Boyut küçüldükçe, aracınızla kurduğunuz bağ ve kontrol hissi artar.

3. Mekanikten Korkmayın, Temel Şeyleri Öğrenin
"Ya araba bozulursa, ben motordan ne anlarım, yolda kalırsam ne yaparım?" korkusu hemcinslerimden en sık duyduğum endişe. İnanın bana, kimse anadan doğma mekanik ustası olarak dünyaya gelmiyor. Ancak bir kadın olarak temel şeyleri bilmek insana arazide müthiş bir özgüven katıyor.

Aracın yağını suyunu kontrol etmek, arazinin durumuna göre lastik havalarını indirmeyi ve asfalta çıkınca kompresörle tekrar şişirmeyi öğrenmek, batarsanız çeki halatını u-mapa ile nereye güvenle bağlayacağınızı bilmek... Bunlar inanın atom fiziği değil! Hele bir kere kendi başınıza o patlak lastiği stepneyle değiştirmeyi başarırsanız, o an hissedeceğiniz güç duygusu muazzam. Off-road sadece araba sürmek değil, doğada kendi kendine yetebilmeyi öğrenmektir.

4. Kusursuz Görünümü Unutun: Çamur Terapisine Hazır Olun
Gelelim işin estetik ve hazırlık kısmına. Instagram'da gördüğümüz o tertemiz, saçları fönlü, bembeyaz kıyafetlerle arazi aracına havalı havalı yaslanan kız fotoğraflarını hafızanızdan tamamen silin! Gerçek off-road demek; o çamurun paçalarınıza, bazen yüzünüze kadar sıçraması, saçınızın başınızın tozdan topraktan birbirine girmesi ve o egzoz/odun ateşi kokusunun üzerinize sinmesi demektir.

Bırakın üstünüz başınız kirlensin! Doğayla bu kadar iç içe olmak, o çamura bulanmak ve medeniyetin o sahte mükemmelliğinden uzaklaşmak inanın dünyanın en iyi, en ucuz stres attıran terapisidir. Şık botları, marka çantaları evde bırakın. Sağlam bir outdoor ayakkabı, rahat esneyen bir kargo pantolon ve üşümemek için iyi bir termal polar hayat kurtarır. Arazide şıklık yarışında değiliz, hayatta kalma ve eğlenme peşindeyiz!

5. Gürültüye Kulak Tıkayın, Kendi İçgüdülerinize Güvenin
Doğruyu söylemek gerekirse, araziye çıktığınızda bazen o erkek egemen kültürün baskısını hissedebiliyorsunuz. Zorlu bir engele geldiğinizde, etraftan anında 5-6 farklı ses yükselir. Biri sağdan "Abla tam gaz yap kopart orayı!", diğeri soldan "Kır direksiyonu, hayır hayır sola kır!" diye bağırır.

Böyle anlarda en önemlisi sakinliğinizi korumaktır. Yanınızda gerçekten güvendiğiniz, tecrübesine inandığınız ve sizi strese sokmayan tek bir co-pilotunuz (kılavuzunuz) olsun ve sadece onun sesini dinleyin. Zamanla aracı tanıdıkça, limitlerini öğrendikçe o dışarıdan gelen kaotik seslere kulağınızı tamamen tıkayıp kendi içgüdülerinize ve tecrübenize güvenmeyi öğreneceksiniz. O tepeyi kendi kararınızla aştığınızda yüzünüzde beliren o gururlu gülümsemeyi kimse silemez.

6. Günlük Hayata Yansıyan Özgüven Patlaması
Off-road yapmanın kadınlar üzerindeki en büyük etkisi bence psikolojik. Dağ başında devasa bir kayanın üzerinden geçmek, çamura saplanmış bir aracı vinçle kurtarmak veya dik bir yokuşu başarıyla tırmanmak... Bunları yaşadıktan sonra pazartesi günü ofise veya günlük hayatınıza döndüğünüzde, karşınıza çıkan sorunlar gözünüze o kadar ufak görünmeye başlıyor ki! "Ben hafta sonu 2 tonluk arabayı o çamur deryasından çıkarttım, bu ufak kriz mi beni strese sokacak?" diyorsunuz.

Son Söz Niyetine...

Sözün özü sevgili dortceker.net sakinleri; çamurun, doğanın, o saf macera tutkusunun asla cinsiyeti yoktur.

Hanımlar; o direksiyon koltuğu, o sağdaki yolcu koltuğundan bin kat daha eğlenceli ve heyecan verici. Sadece ilk adımı atıp o kontağı çevirmeniz, vitesi D'ye takmanız gerekiyor. Kendinize inanın, yapabilirsiniz.

Beyler; eşlerinizi, sevgililerinizi, kız çocuklarınızı araziye giderken sadece yan koltuğa veya arka koltuğa oturtup onlara "seyirci" muamelesi yapmayın. Onlara güvenli alanlarda direksiyonu verin, cesaretlendirin, panik yapmadan hata yapmalarına izin verin. Göreceksiniz ki, bu muazzam tutkuyu onlarla gerçekten paylaştığınızda, off-road turlarınızın keyfi katlanarak artacak. Belki de bir sonraki kamp yerini eşiniz seçecek, hatta o ağır çamurlu vinç halatını o sarmak isteyecek!

Forumumuzda eminim eşiyle, sevgilisiyle dönüşümlü direksiyon sallayan harika çiftler vardır. Ya da bu yazıyı okuyup "Ben de direksiyona geçmek istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum, çok heyecanlıyım" diyen hanımlar varsa, hadi lütfen yorumlarda buluşalım, dertleşelim ve birbirimize destek olalım! Bu forum sadece teknik bilgi paylaştığımız değil, aynı zamanda kocaman bir aile olduğumuz yer, bunu unutmayalım.

Herkese bol çamurlu, güvenli ve harika anılar biriktireceği sürüşler dilerim! Sevgiyle kalın!

Geri
Üst Alt