L200'de Yanlış Vinç Kullanımı Şasiyi mi Yamultuyor?

MertYolcu

Yeni Üye
Dortceker uyesi
16 Ocak 2026
2
0
Selamlar herkese, L200 Triton kullanıcısıyım. Bazı gruplarda yanlış vinç kullanımının veya çok sert çekimlerin şasiyi yamulttuğuna dair yazılar okudum. Bu araçlarda şasi bağlantı noktaları gerçekten bu kadar hassas mı? Vinç tablası taktırırken nelere dikkat etmek lazım, gerçekten şasiyi bozma ihtimalimiz var mı?

Şasi yamulması meselesi genellikle vince değil, yanlış montaja ve yanlış açıdan çekim yapmaya bağlıdır. Eğer vinç tablasını şasinin en uç noktasındaki zayıf deliklere doğrudan vidalarsanız, 12.000 lbs'lik bir yük bindiğinde moment etkisiyle uçları bükersiniz. Mutlaka yükü şasi kollarına eşit dağıtan, kaliteli bir travers sistemiyle montaj yapılmalı. L200'ün şasisi aslında oldukça mukavemetlidir.

Ben de aracımı yeni aldım, genelde kamp için kullanıyorum. Görsel olarak vinç tamponu çok şık duruyor ama bu ağırlık meselesi kafamı karıştırıyor. Ön tarafa binecek ekstra 50-60 kilo, üzerine bir de çekme anındaki gerilim şasiye zarar verir mi diye düşünmeden edemiyorum. Şehir içinde kullanımı çok etkiler mi?

Hocam o işlere hiç girme derim, şasiyi bir kere kastırdın mı araba bir daha asla düz gitmez. L200'lerin sac kalitesi eski nesiller gibi değil, çok daha esnek bir yapısı var. Sert bir saplanmada vinçle asıldığın an o şasinin geometrisini bozma riskin %100. Sonra rot tutmaz, lastik yer, satarken de başına bela olur. Masrafı da cabası.

Mitsubishi'nin Dakar tecrübesini kimse hafife almasın. Şasi yamuluyor diyenler muhtemelen sanayide merdiven altı uydurma tablalarla iş yapanlardır. Doğru ekipman ve profesyonel bir off-road servisinde yapılan uygulama ile hiçbir şey olmaz. Bu araçlar ağır hizmet için üretiliyor, yeter ki kullanıcı nerede duracağını ve 'makara' (snatch block) kullanmayı bilsin.

Piyasada şu an düzgün bir vinç tablası ve montajı için dünya para istiyorlar. Ucuza kaçıp şasiye iki tane kaynak attıran adamın şasisi tabii ki yamulur. Kaliteli bir gizli vinç tablası ve işçilik maliyeti şu an çok yüksek ama şasi tamirinden daha ucuzdur herhalde. Ben de fiyat araştırması yapıyorum ama korkudan yaptıramadım henüz.

Özetlemek gerekirse; vince değil tekniğe odaklanın. Aracı saplandığı yerden 45 derecelik açıyla çekmeye çalışırsanız şasiyi burkarsınız. Her zaman düz hat yakalamaya çalışın ve yük çok fazlaysa mutlaka makara kullanarak vince binen yükü yarıya indirin. L200 şasisi kuralına göre oynarsan seni üzmez, sadece montajda şasiyi deldirmek yerine mevcut montaj deliklerini kullanan kitleri tercih edin.

En Son Konular

• Geri