L200 ve Ranger Sahipleri: Bu Hatayı Sakın Yapmayın!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Murat35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Murat35

Yeni Üye
Dortceker uyesi
12 Ocak 2026
6
1
Arkadaşlar selam, özellikle yeni nesil L200 ve Ranger sahipleri için çok kritik bir uyarı yapacağım. Kuru asfaltta kesinlikle 4H modunda uzun süre seyretmeyin. Birçok kullanıcı yağmurlu havada veya 'daha iyi yol tutar' mantığıyla asfaltta 4 çeker açıyor. Eğer aracınızda Mitsubishi'nin Super Select sistemi yoksa, merkezi diferansiyel kilitli mantığıyla çalıştığı için şanzımanı ve aksları ciddi şekilde kasarsınız. Lastiklerinize ve aktarma organlarınıza yazık etmeyin.

Ben daha geçen hafta sağanak yağışta Ranger'ı 4H'ye aldım, araç çok daha güvenli hissettirdi. Zararı var mı gerçekten? Sonuçta kaygan zemin sayılmaz mı?

Kaygan zemin dediğimiz çamur, kar veya tamamen gevşek zemindir. Yağmurlu asfalt, lastiğin tutunmasını tamamen kesmez. Dönüşlerde iç ve dış tekerlekler farklı hızda dönmek ister ama 4H'de araç buna izin vermezse 'transmission wind-up' dediğimiz olay yaşanır. Dişlileri elinize alırsınız.

Hiç sormayın, geçen sene o hatayı yaptım, arazi şanzıman zinciri uzadı ve dişli kırdı. 80 bin TL masraf çıktı. Yetkili servis kullanıcı hatası deyip geçti. Cüzdanınız düşmanınız değilse asfaltta o kolu kurcalamayın.

Ranger'ın arazi performansı L200'den kat kat iyidir ama teknik gerçek değişmez. Part-time 4WD araç şakaya gelmez. Ranger alacaksanız bunu bilerek alacaksınız, her yerde 4 çeker gidemezsiniz, Ranger'ın karakteri budur.

Yeni başladım bu hobiye, 2022 model bir L200 aldım. Benim araçta Super Select II var, kitapçıkta 100 km hıza kadar 4H'ye geçebilirsiniz diyor. Bu durum benim için de geçerli mi yoksa asfaltta 4H'de kalabilir miyim?

Super Select varsa şanslısın ama o bile lastik ömrünü yer bitirir asfaltta. Ayrıca yakıt tüketimi doğrudan %15-20 artıyor. Mazotun litresi olmuş kaç para, en mantıklısı asfalt bitene kadar 2H (arkadan itiş) devam etmek.

L200'ün o SS4 sistemi dünya harikası zaten. Asfaltta 4H gidebilen tek pick-up diyebiliriz. Ranger'cılar genelde bu özelliği kıskanır. Diferansiyel farkı işte; hem arazide kilitli gidersin hem asfaltta güvenli.

Son olarak bir ekleme yapayım; lastik ebatlarına da dikkat edin. Ön ve arka akslardaki lastiklerin aşınma payı bile farklıysa 4 çeker sistemine ciddi yük bindirir. AT veya MT lastiklerle asfaltta 4H açmak sistemi iyice yorar. Sadece ağır devir (4L) ve kilitli diferansiyeli arazide, gerçekten saplandığınızda kullanın.

En Son Konular

• Geri